Veilig met je kind de baan op!

Dat veiligheid eender waar en wanneer belangrijk is, hoeft alvast niet gezegd! Toch is het met kinderen, en dan met name hele jonge kindjes, vaak een heel gedoe waar ook nog eens een hoop verantwoordelijkheid bij komt kijken. Kleine kindjes hebben nu eenmaal (nog) geen besef van eventueel gevaarlijke situaties waardoor je als ouder nooit helemaal gerust bent. Gelukkig zijn er enkele kwalitatieve hulpmiddeltjes ontwikkelt waardoor je kindje veilig te baan op kan.

Met de auto, de fiets, te voet of met de bus
Zodra er kinderen in je leven komen, hoef je uiteraard niet tussen de 4 muren van je woning te blijven. Kinderen kunnen perfect op een veilige manier deel uitmaken van het verkeer, zelfs op hele jonge leeftijd. Zo kun je baby’tjes in de wagen verplaatsen door gebruik te maken van een speciaal ontwikkeld autostoeltje bij voorkeur aangevuld met een 5-punts veiligheidsgordel. Overigens dient het autokinderzitje of zitverhoger te worden gebruikt tot je kindje de maximale lichaamslengte van 1,35 meter heeft bereikt.
Ga je liever te voet of met de fiets dan kun je ook hier een beroep doen op enkele veilige vervoersmiddelen. Bij de fiets kun je opteren voor een unieke kinderzitje volgens de leeftijd en lichaamslengte van je kindje of je kiest voor een soort van bolderkar. Ga je te voet dan kijk je maar beter uit naar een perfecte kinderwagen al dan niet aangevuld met tal van extra’s zoals een regenscherm of zonnewering. Op de volgende site https://kleinmaarkrachtig.nl kun je overigens voldoende informatie terugvinden over eventuele kinderzitjes en kinderwagens.

Wees niet alleen gericht op veiligheid maar ook op comfort
Uiteraard dient het kinderzitje en/ of kinderwagen bij voorkeur uitgerust te zijn met een 5 of 3-punts veiligheidsgordel, afgestemd op de leeftijd en de lichaamslengte van je kindje. Echter, is veiligheid alleen niet voldoende maar dien je daarnaast ook even stil te staan bij het uiteindelijke comfort. Natuurlijk wil je niet dat je kindje uit de kinderwagen valt tijdens het wandelen, maar je wilt eveneens dat hij/ zij zich zo comfortabel mogelijk voelt tijdens het uitje.
Houd daarom ook rekening met de behoeften van je kindje, zijn/ haar leeftijd in acht houdend. Zo zijn de motorische vaardigheden alsook het evenwichtsgevoel van een baby’tje nog niet zo sterk ontwikkeld als bijvoorbeeld het geval is bij een peuter of kleuter. Bied je kindje dan ook de mogelijkheid op voldoende ondersteuning en zorg ervoor dat een zithouding altijd kan worden omgevormd naar een comfortabele slaaphouding.

Op veiligheid staat een duur prijskaartje
Dat veiligheid niet alleen een leven maar ook jouw gemoedsrust als ouder kan redden, hoeft bijgevolg geen verdere discussie. Echter staat daar jammer genoeg wel degelijk een prijskaartje op. Zo zul je de meest volledige zitverhogers, kinderwagens en autokinderzitjes niet meteen tussen de goedkope artikelen hoeven te verwachten.
Maar zeg nu zelf, wat is een duur prijskaartje als je 100% zeker bent dat je kindje veilig én comfortabel de baan op kan? Echt wel meer dan de moeite waard, toch?

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.