Vermijd deze fouten bij het kopen van je eerste platenspeler

We moesten allemaal ergens beginnen met vinyl. Misschien ben je een nieuweling in de wondere wereld van de grammofoonplaten of heb je een ‘koffer’-platenspeler cadeau gekregen en heb je het gevoel dat die geen geweldig geluid heeft. Waarom is dat? Misschien ben je ook bang om veel geld uit te geven aan je nieuwe hobby, maar weet je niet waar je moet beginnen. Welnu, een goede plek om te beginnen is door het lezen van onze 4 fouten die je moet vermijden bij het kopen van je eerste platenspeler met behulp van de specialist Wooninformatie.nl

Niet genoeg onderzoek doen
Onderzoek is essentieel bij de aanschaf van je eerste platenspeler. Weet je welke onderdelen je nodig hebt? Weet je wat je budget is? Koop je een tweedehands systeem of een gloednieuwe set-up? Dit zijn slechts een paar van de vragen die je jezelf moet stellen bij het kopen van je eerste platenspeler. Als je een vriend hebt die van vinyl houdt, vraag hem dan om een helpende hand. Ga naar je plaatselijke platenzaak en vraag iemand daar. Bezoek online websites en message boards voor advies zodat je de best geteste platenspeler kunt kopen.

Een alles-in-één platenspeler kopen
Alles-in-één platenspelers mogen er dan visueel aantrekkelijk en cool uitzien, maar als je op zoek bent naar een fatsoenlijk geluid, dan zijn dit misschien niet de beste optie om te kopen. Kofferplatenspelers en all-in-one systemen staan erom bekend dat ze componenten van mindere kwaliteit gebruiken, die geen geweldig geluid produceren, en ook je platen kunnen beschadigen. Veel van deze systemen hebben geen contragewicht op de tonearm, wat betekent dat de naald waarschijnlijk meer in je platen zal graven, wat meer slijtage veroorzaakt.

Een platenspeler kopen die je niet kunt upgraden
Dit is ook een nadeel van veel all-in-one systemen en goedkopere platenspelers. Zoals bij elke hobby die je net begint in Westerwolde of elders, is het niet waarschijnlijk dat je het duurste apparaat koopt, maar je moet ook niet het goedkoopste kopen. Dit geldt vooral voor platenspelers. Sommige van de goedkopere platenspelers kun je niet upgraden. Ze kunnen worden geleverd met een toonarm en cartridge die niet afneembaar zijn, luidsprekers die niet kunnen worden vervangen, of ontbrekende aansluitingen zodat je geen dingen als een aparte versterker kunt kopen. Naarmate je meer vertrouwd raakt met vinyl en platenspelers, wil je misschien upgraden. Zorg ervoor dat je een set-up koopt waarmee je dit kunt doen. 

Het incorrect installeren van je platenspeler
Bij platenspelers draait alles om zorg, plaatsing en het beste uit je systeem halen. Je moet ervoor zorgen dat de naald op het juiste gewicht op je platen staat. Je moet er bovendien voor zorgen dat trillingen geen problemen veroorzaken in je hele systeem. Je moet ook zorgen dat je luidsprekers op de juiste plaats in je kamer staan zodat ze het best mogelijke geluid leveren. Lees de instructies die bij je platenspeler en onderdelen worden geleverd. Volg ze op! Zoek ook begeleiding online of van vrienden als de installatie je niet lukt. 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.