Zorgverzekeringen vergelijken voordat je overstapt

Medical insurance application, silver pen and stethoscope. Legal law contract and health insurance concepts.

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten of wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, is het belangrijk om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Je bent namelijk niet verplicht om bij je huidige zorgverzekering te blijven en je kunt dus besparen door over te stappen naar een andere verzekering die beter bij je past. Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel geven we je tips hoe je zorgverzekeringen kunt vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken.

Dekking
Allereerst is het belangrijk om tijdens het vergelijken (je kunt hiervoor goed terecht bij Poliswijzer.nl) te kijken naar de dekking van de zorgverzekering. Bepaalde verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld geen fysiotherapie of alternatieve zorg. Kijk dus goed na welke zaken voor jou belangrijk zijn en let hierbij ook op het eigen risico. Dit is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen wanneer je gebruik maakt van sommige zorg sommige zorg uit de basisverzekering, zoals een bezoek aan het ziekenhuis. Voor een bezoek aan de huisarts of voor zorg uit de aanvullende zorgverzekering betaal je nooit eigen risico. Als je eigenlijk nooit zorg nodig hebt, kan het uit om een verzekering met een hoger eigen risico te nemen, omdat deze dan goedkoper is. Maar let wel op dat je niet voor verrassingen komt te staan als je gebruik moet maken van zorg en je een hoog eigen risico hebt.

Premie
Naast de dekking is ook de hoogte van de premie een belangrijk punt om te vergelijken. Sommige zorgverzekeringen hebben een hogere premie, maar bieden dan wel meer dekking. Andere verzekeringen hebben weer een lagere premie, maar vergoeden minder. Er zijn ook goedkopere zorgverzekeringen die juist meer dekking bieden. Heb je alleen een basisverzekering nodig? De inhoud van het basispakket is overal gelijk, terwijl de premie bij iedere zorgverzekeraar verschilt.  Kijk dus goed naar de verhouding tussen de hoogte van de premie en de dekking van de verzekering.

Restitutiepolis of naturapolis?
Verder is het belangrijk om te kijken of je een restitutiepolis of naturapolis wilt. Een restitutiepolis geeft je recht op restitutie van de kosten die je maakt voor zorg. Dit betekent dat je zelf eerst de rekening betaalt en daarna een vergoeding krijgt van de verzekering. Het maakt voor de vergoeding niet uit of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw zorgverlener. Je kunt dus altijd je eigen zorgverleners kiezen.

Bij de vaak goedkopere naturapolis worden de kosten voor zorg direct door de verzekering vergoed. Je bent bij de naturapolis beperkter in je keuze van zorgverleners. Want voor een volledige vergoeding is het belangrijk dat jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw zorgverleners, zoals je ziekenhuis of apotheker in de buurt. Kijk hier dus naar als je zorgverzekeringen vergelijkt.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.