Voordelen van een begrafenisverzekering

Als Nederlander kun je je vandaag de dag tegen van alles verzekeren. Zo kun je bijvoorbeeld een inboedelverzekering afsluiten, maar ook kun je jouw auto verzekeren tegen schade. Dergelijke verzekeringen worden door vrijwel iedere Nederlander die een huis en auto bezit, afgesloten. Er zijn echter een stuk minder mensen die kiezen voor een begrafenisverzekering. Toch is dit ook een belangrijke verzekering. Om jou te wijzen op het belang van deze verzekering, zetten we hier de voordelen van een begrafenisverzekering op een rijtje.

1. Jouw nabestaanden draaien niet op voor de kosten van een begrafenis
Een begrafenis kost ontzettend veel geld. Je bent al snel rond de 8000 euro kwijt aan een dergelijke uitvaart. Indien jij plotseling komt te overlijden en je hebt geen begrafenisverzekering afgesloten, dan draaien jouw nabestaanden op voor de kosten van de uitvaart. Je zadelt hen op deze manier met een flinke kostenpost op. Indien zij de grootst mogelijk moeite hebben om het geld bij elkaar te krijgen, komen zij na de begrafenis misschien in de schulden. Dit wil je niet op je geweten hebben. Sluit daarom tijdig een begrafenisverzekering af. In dat geval wordt een groot deel van de kosten van een begrafenis gedekt.

2. Je kiest zelf voor de invulling van de verzekering
Een tweede voordeel van een begrafenisverzekering is dat je zelf beslist hoe de verzekering eruit komt te zien. Je kunt namelijk verschillende soorten begrafenisverzekeringen afsluiten. Indien jij zelf jouw volledige uitvaart in wilt vullen voordat je overlijdt, kies je voor een natura begrafenisverzekering. Je verzekert in dat geval een pakket met diensten en producten. Zo kies je zelf bijvoorbeeld al een kist en een uitvaartbegeleider uit. Met een natura begrafenisverzekering bepaal je dus grotendeels zelf hoe jouw begrafenis eruit komt te zien.

Je kunt ook kiezen voor een kapitaal begrafenisverzekering. Na overlijden wordt er dan een bedrag uitgekeerd aan jouw nabestaanden. Dit geldbedrag stelt hen in staat om invulling te geven aan de begrafenis. Zij kiezen bijvoorbeeld een kist uit en nemen een uitvaartbegeleider in de armen. Jouw uitvaart wordt zodoende goed geregeld, maar je hebt er zelf geen inspraak in.

3. Je bepaalt zelf de kosten
Net als bij alle andere verzekeringen betaal je voor een begrafenisverzekering ook premie. Je draagt dus iedere maand een bedrag af. Denk nu niet dat de kosten voor iedere begrafenisverzekering hetzelfde zijn, want dat is niet het geval. De premie kan namelijk behoorlijk verschillen. Je bepaalt dus helemaal zelf hoeveel je voor een uitvaartverzekering betaalt. Dit kun je doen door de verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hier zijn tegenwoordig allerlei handige tools voor. Je kunt bijvoorbeeld een vergelijking maken op een vergelijkingswebsite. Laat je echter nooit volledig leiden door de prijs van een begrafenisverzekering. Kijk liever naar de inhoud ervan. Je wilt immers wel dat jouw begrafenisverzekering na overlijden voldoende dekt voor een eervolle begrafenis.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.