Westerwolde, de eerste gemeente in Groningen met het keurmerk Cittaslow

Westerwolde is op dit moment de enige gemeente in Groningen waaraan het keurmerk ‘Cittaslow’ is toegekend. Westerwolde is hier ontzettend blij mee en ziet hierdoor ook extra mogelijkheden om meer toeristen aan te trekken. Tot nu toe zijn er in heel Nederland elf gemeenten die het keurmerk Cittaslow mogen voeren.

Italiaans initiatief
Cittaslow is het idee van de vroegere burgemeester in het Italiaanse plaatsje Greve in de streek Chianti. Deze Paolo Saturnini wilde dat burgemeesters van bepaalde plaatsen met elkaar samenwerkten. Door middel van slow food wilde hij de kwaliteit van het leven upgraden, niet alleen voor de huidige generatie maar ook voor de generaties die na ons komen. Maar niet alleen het slow food speelde een belangrijke rol waardoor ook Westerwolde voor het unieke keurmerk in aanmerking kwam.

Een plek van rust en ruimte
Westerwolde is een plek waar rust, een groen landschap, ruimte en onthaasten hoog in het vaandel staan. Vele inwoners, verenigingen, supporters en de gemeente werken graag samen om dit alles in stand te houden. Juist door dit samenwerken en de kenmerken van Westerwolde werd de aanvraag van onze gemeente voor dit keurmerk gehonoreerd. Deze waarden delen we niet alleen graag met elkaar, maar ook met mensen die hier op bezoek komen.

Gemakken van de moderne tijd met oude makken
Cittaslow is een internationaal netwerk van kleine gemeenten die het beste uit de moderne tijd halen, zonder hun oorspronkelijke identiteit te verliezen. Natuurlijk maken de bewoners van deze ruim 250 gemeenten in 30 landen ook gebruik van alle gemakken van de moderne tijd, al is de link met het verleden duidelijk aanwezig. Veel van de gemeenten met het keurmerk hebben een historische binnenstad, zeker in Italië zie je prachtige oude pandjes die de gemeente sieren. Tussen Westerwolde en enkele van haar zustergemeenten bestaat nog een overeenkomst. In heel Italië worden iedere dag wel 30 aardbevingen gemeten en in sommige regio’s hebben deze bevingen aardig wat schade aangericht. Voor de Italianen is opstalverzekering vergelijken al haast net zo noodzakelijk als voor de Groningers.

De supporters, de gastvrijheid en de streekproducten
Ook worden er ervaringen uitgewisseld over de goede kwaliteit van voedsel en sociale diensten. Maar zeker ook duurzaamheid en gastvrijheid spelen een belangrijke rol. De supporters van Westerwolde laten met grote regelmaat zien dat zij trots zijn op Westerwolde. Zij ondersteunen en moedigen de activiteiten aan die in het gedachtengoed van Cittaslow passen. Zij staan volledig achter de gastvrijheid en de streekproducten van Westerwolde en dragen hier ook graag een steentje aan bij.

Slak als beeldmerk
In een Cittaslow gemeente kun je de stilte ervaren, de streekproducten proeven en de historie ontdekken. Je ervaart hier de gastvrijheid en ontmoet gemoedelijke mensen. Het is prettig voor de liefhebber van het goede leven om in een Cittaslow gemeente te wonen, maar ook om er te komen. De Latijnse term ‘Festina Lente’ is een basisbegrip voor een Cittaslow gemeente. Het betekent minder haasten, bewuster leven, minder stress en minder productiegericht bezig zijn. Het resultaat is een maatschappij die milieubewuster, rustiger, prettiger en verstandiger leeft. De slak is niet voor niets het beeldmerk van Cittaslow.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.